Saturday, September 11, 2010

3. ülesanne

IT ja erivajadused
Euroopas on palju puuetega inimesi, kuid siiani kogevad paljud puuetega inimesed diskrimineerimist. Paljud neist tunnevad, et nad on ühiskonnast kõrvale jäetud. Selle muutmiseks olekski üheks võimaluseks IT. See aitaks puuetega inimeste elu veidigi lihtsamaks muuta. IT võiks olla justkui ühendusllüliks inimese ja maailma vahel.
Eelkõige me ei tohiks unustada puuetega inimesi ning puudega kaasnevaid takistusi. Siiski on olukord mõeldes näiteks 10 aastat tagasi juba muutunud. Nende võimalused ja elukvaliteet on juba palju parem. „Mõelgem kasvõi kuulmisimplantaatidele, elektroonika abil juhitavatele invatõstukitele ja ratastoolidele või arvutiprogrammidele, mis vahendavad pimedatele kirjalikku teksti. Aga ikkagi ütlevad elektroonikud, et see kõik on alles algus.“ nendib A. Lill (2006). Elektroonika teeb ilma [2010, september 11].
http://www.vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=11&cid=253&cgid=

Eesti elu edendamise üleskutsele reageerinud Tõnis Möldre tõi välja kolm peamist põhjendust IT-lahenduste kasutamiseks ning vajalikkusest tänases olukorras/maailmas. „Internet (üldse kvaliteetne arvutiühendus; -side) on liikumispuudega inimese jaoks oluline sellepärast, et võimaldab tal:
1) paljudel puhkudel olla sotsiaalne (suhelda muu maailmaga);
2) tarbida netis olevat informatsiooni – ennast harida ning oma võimalusi arvestades operatiivselt ning kiiremini ära kasutada näit. seadusandluses peituvaid võimalusi (mina sain interneti teel esitada sots. min-le küsimuse‚ et mis minu õppelaenu tagasimaksmisest saab, sest olen füüs. tööks kõlbmatu, pidev sissetulek ‚pension’ ei võimalda seda alati-õigeaegselt tasuda jne.jne.’ ning sealt vastati operatiivselt, et vastava seaduse alusel tasub Eesti riik pangale võla jäägi);
3) teha tööd kaugtöötamise vormis.“ Päevakaja (2007) Puuetega inimesed ning IT-lahendused kui võimalused nende olukorra parendamiseks. [2010, september 11].
http://www.martlaar.ee/2007/03/01/puuetega-inimesed-ning-it-lahendused-kui-voimalused-nende-olukorra-parendamiseks/ Kui esitatakse küsimus “Kas liikumispuudega inimesed on tänu IT-võimalustele sotsiaalsemad?“ olen ma artikli autoriga ühel meelel. Konkreetsete näidete abil, mis on võetud elust enesest, saame vastuse sellele küsimusele.
Igapäevase praktilise töö käigus ilmnenud vajadusest valmis Liina Piholi kursusetööna- „Lihtsustatud viibete arvutiprogramm“, mille eesmärgiks on edasi arendada olemasolevat (Eestis kasutatavaid) lihtsustatud viibete komplekti, lisades uusi viipeid ja muuta läbi arvutiprogrammi see kõigile kättesaadavaks. Tiigrihüppe Sihtasutuse toel valminud programm, on oluline abivahend logopeedide, eripedagoogide ja teiste erialaspetsialistide igapäevatöös suhtlusprobleemidega inimestega töötamisel. Arvutiprogramm on internetist kättesaadav Eesti viipekeelel põhinev viipejooniste ja videote pank, kuhu on koondatud 248 märksõna ja 216 viipejoonist ning 216 viipe viiplemise videot.“ [2010, september 12]
http://lihtsustatudviiped.edu.ee/ See on hea programm milles on kasutatud „Jüri viipeid“ ning neid on parandatud, täiendatud ning samas on kõigile elektrooniliselt kättesaadav.
Tuleb tõdeda, et IT aitab kaasa sotsialiseerumisele kuid kättesaadav ja lihtne ei ole ta ka tavainimesele. Võttes arvesse aga puudega inimese takistusi siis ei piisa lihtsalt õpetamisest ja aitamisest vaid on hädavajalikud just abivahendid ja õiged võtted. On tähtis, et arvestatakse puuetega inimeste vajadusi. Neile tuleks tagada juurdepääs infole. Ligipääs IT-le ergutab võrdseid võimalusi, aktiivset suhtumist ühiskonda, soodustab tööhõive kättesaadavust ning aitab tõsta teadlikkust. Kogu see süsteem saab toimida vaid siis kui on konsulteeritud ja kaasatud puuetega inimesi endeid.

Kasutatud kirjandus
Lill, A. (2006). Elektroonika teeb ilma [11.sept.2010].
http://www.vedur.ee/puutepunkt/?op=body&id=11&cid=253&cgid=
Päevakaja (2007) Puuetega inimesed ning IT-lahendused kui võimalused nende olukorra parendamiseks. [11. sept.2010].
http://www.martlaar.ee/2007/03/01/puuetega-inimesed-ning-it-lahendused-kui-voimalused-nende-olukorra-parendamiseks/
Lihtsustatud viibete arvutiprogrammi tekkelugu [12.september 2010]
http://lihtsustatudviiped.edu.ee/

1 comment:

  1. Tubli, olete endale päris kena ülevaate kirja pannud. Veel soovitan korrastada viitamist ja allikates on vaid üks näpukas, enne peaks olema perekonnanimi ja siis alles esitäht!

    ReplyDelete