Sunday, October 3, 2010

6. ülesanne

Ülesandeks on kirjeldada virtuaalkogukonda ja sealseid inimsuhteid seadis mu keerulisse olukorda kuna ei puutu kokku igapäevaselt ühegi suhtlusportaaliga. Küll aga on loodud üks konto Orkuti keskkonda (meie rühma kommuun) mille kaudu saame kursusekaaslastega suhelda. Seega üritan selle ülesande käigus ka endale selgeks teha Orkuti võimalused.
Orkut on sotsiaalne võrgustik kodulehel, mida omab ja haldab Google Inc, teenuse eesmärk on aidata kasutajatel leida uusi sõpru ja hoida olemasolevaid suhteid. Koduleht on nime saanud selle loojalt, Google töötaja Orkut Büyükköktenilt.
Kuigi Orkut on vähem populaarne Ameerika Ühendriikides kui konkurendid Facebook ja MySpace, on Orkut kõige suurema külastatavusega veebileht Indias ja Brasiilias.
Orkut on saadaval 48 keeles ning on lokaliseeritud paljudes riikides, mis annab võimaluse suhelda tuttavate ning võõrastega üle kogu maailma.
Veebilehel on praegu üle 100 miljonit aktiivset kasutajat kogu maailmast. Igaüks, olgu ta 13-aastane või vanem saab liituda orkutis. Eelnevatel aastatel said liituda vaid sõbra poolt saadetud kutsetega, kuid nüüdseks võivad liituda kõik soovijad.
Aastate jooksul on Orkut saavutanud Eestiski suure populaarsuse.
Liikmed saavad liituda sõpradega vastavalt oma soovidele ning luua kogukonnad ehk communityd.
Lisaks iga liige võib saada fänniks, lisades sõbrad oma nimekirja samas on võimalik neid ka hinnata ("Usaldusväärne", "Cool", "Sexy" skaalal 1-3 (märgistatud ikoonidega). Erinevalt Facebookist, kus liige saab vaadata profiili üksikasju, võimaldab Orkut  varjata oma profiili teiste külastajate eest (kasutaja saab valida kas avalikustab isiklikke andmeid või ei). Orkut.com saavad logida vaid inimesed, kes on registreerunud kasutajaks.
Orkutis on võimalik „rakenduste“ alt mängida mänge ning täita erinevaid teste.
4. septembril 2007, Orkut teatas veel ühest  uuest funktsioonist. Kasutajal on võimalik näha akent kodulehel "Uuendused sinu sõpradelt", kus on võimalik saada infot reaalajas, kui sõbrad muudavad oma profiili, fotosi ja videosi.
Nagu iga teises online võrgusuhtluse kogukonnas on ka Orkutis olemas võlts profiilid.  Need profiilid on tavaliselt loodud selleks, et lõbustada end teiste kulul oma võltsandmete ja -piltidega.
Hiljuti, Orkut rakendas automaatse süsteemi, et vältida rämpsposti. Orkuti kasutajad ei saa saata liiga palju sõbrataotlusi  või sisestada sissekannet lühikese ajavahemiku jooksul. Kui keegi seda teeb, siis moderaatorid saavad kasutaja ajutiselt blokeerida 24 tunniks, 1 nädalaks(sõltuvalt kasutajate aktiivsusest).
Orkutis on võimalik vaadata teiste pilte, iseloomustusi, videosid ning sissekandeid ning samas annab võimaluse neid kommenteerida.
Ei ole ka Orkut kaitstud viiruste eest. Orkuti kasutajaid on hoiatatud mõningate viiruste eest.

Siiski kaldun arvama, et internetisuhtlus ei ole kõige kindlam ja turvaliseim suhtlemisviis, vaatamata portaalide loojate püüdlustele. Leidsin seitse väikest, kuid samas olulist hoiatust, mida sooviksin ka teistega jagada:

7 internetisuhtluse raudreeglit!
Et e-suhtlus oleks võimalikult turvaline, tuleb alati silmas pidada järgmisi aabitsatõdesid:
  • Olge ettevaatlik usaldamisega
Pea meeles, et internetisõbrad on ikkagi võõrad, olenemata sellest, kui kaua oled nendega lobisenud või kui sõbralikud nad ka ei tundu. On vale eeldada, et internetisõbrad on just need, kes nad väidavad end olevat.
  • Ohtlik on minna kohtamisele võõraga
Olenemata suhtlemisaja pikkusest on tegemist ikkagi võõraga. Kui otsustad sellegipoolest kohtuma minna, siis kindlasti teavita sellest, kuhu sa lähed, oma lähedasi. Püsi kohtumisel avalikes kohtades ja väldi eraldumist kõrvalistesse kohtadesse.
  • Ära jaga isiklikke andmeid
Telefoninumbrid, aadressid, fotod, e-maili aadressid jm jäta targu enda teada. Isikliku info avaldamine võib muuta Sinu ründamise lihtsamaks. On oluline, et suhtud hoolikalt andmetesse, mida jagad.
  • Ole tähelepanelik, millest räägite
Ära räägi võõraga isiklikest asjadest.
  • Mõtle enne tõsiselt, kui vastad privaatsõnumitele
Privaatsõnumid võivad muutuda isiklikuks ning manipuleerivaks, mille tulemusena võid teha midagi kahetsusväärset.
  • Võta endale hüüdnimi
Ära kasuta pärisnime. Hüüdnimi ei tohiks olla magnet ebasoovitavatele persoonidele.
  • Vanemad, tundke huvi, millega teie laps arvutis tegeleb
Kes kontrollib sinu laste tegevust arvutis? Kas tead, kellega lapsed suhtlevad võrgus?
http://www.epl.ee/index.php?class=blog_view&action=blog_lead&blog=3886
[loetud 03.10.2010]

1 comment:

  1. Väga tore ja soe/inimlik ülevaade. Eriti meeldisid soovitused, mida siin lugejatega jagate. Kuid on üks aga, kuidas saavad erivajadustega inimesed hakkama Orkuti keskkonnas, kas on ka nende vajadustele tähelepanu pööratud?

    ReplyDelete